fbpx

Lomaliikunta – vinkit loma-ajan liikuntaan

Lomaliikunta – vinkit loma-ajan liikuntaan

“Lomalla viimeinkin, voin ottaa iisimmin”, laulaa JVG Kran turismo -biisissään, ja siinä on hyvä ohjenuora myös lomaliikuntaan.

Aurinkotuoli houkuttaa kesähelteillä varmasti enemmän kuin hikilenkki hiekkatiellä. Ei hätää – aurinkotuoli saakin houkuttaa, sillä lomalla voi heittää arjen rutiinit romukoppaan ja ottaa huoletta rennommin.

Liikuntaa säännöllisesti harrastava tietää tunteen, kun mieli miettii treeniä ja suorittamista, mutta keho kaipaa lepoa. Oikeastaan myös mieli kaipaa lepoa, mutta arkirutiineihin tottuneelle päivän paistattelu tekemättömänä voi tuntua kaukaiselta ajatukselta. Arkirutiineista ei tarvitse tietenkään luopua, mutta on hyvä ottaa mukaan myös niitä aurinkotuolipäiviä. Loma on paras aika pysähtyä ja levätä, nauttia rennosta lomameiningistä ja kokeilla vaikkapa kesäfiiliksen mukaan liikkumista.

Liikunta lisää hyvää oloa, joten liikuntaa ei kannata kokonaan unohtaa, vaikka arjen rutiinit romukoppaan heittäisikin. Yleisesti on tapana ajatella, että kunnon kohottaminen vaatii aina kovan treenin, mutta liikuntaa on myös kävely luonnossa, uinti lähirannassa ja pyöräily kauppareissulle. Jos vietät päivää vesipuistossa, huomaamattasi saat porrastreeniä kävellessäsi vesiliukumäen laskuun. Soutelu järvellä ja pallopelit mökin pihalla toimivat varsin hyvin päivän liikuntamuotoina. Kunnon ylläpito ei vaadi ihmeitä, usein muutama kerta viikossa riittää. Vähän on aina enemmän kuin ei mitään.

Jos riippumatto ja aurinkotuoli kuitenkin näyttelevät pääosaa kesäloman aktiviteeteissa, saat hyvän liikuntahetken aurinkotuolin oheen pienellä huomiolla ja pienessä ajassa.

Tässä vinkki harjoitteisiin, joita voi jokainen ihan ohimennen tehdä.

  • Ota itsellesi päivään kyykkyhaaste. Tee kyykkyjä esimerkiksi aurinkotuolille istuessasi. Yhden istahduksen sijaan nouse ylös aina 10 kertaa, ja toista kyykyt aina, kun haet raikkaita janojuomia auringonoton lomaan.
  • Kuntosalin sijaan voit vallan hyvin tehdä lihaskuntoharjoitteita vaikkapa mökin laiturilla. Voit ottaa neljän liikkeen ohjelman ja toteuttaa sen 1–2 kertaa viikossa. Kyykky, punnerrus, selkälihasliike vatsalla maaten ja vatsalihasliike selällä maaten. Tee 10–15 toistoa ja toista kierros kolme kertaa. Tässä nopea ja hyvä treeni!
  • Luonnossa kävelyn lomassa voit ottaa silloin tällöin muutamia askelkyykkyjä, ja tehdä punnerruksia esimerkiksi kiveä tai puuta vasten. Rannalla loikoillessasi voit ottaa kaverin kanssa 30 sekunnin tai minuutin lankkuhaasteen, tai uida muutamat metrit vaikkapa pienesti kisaillen.
  • Istuessasi aurinkotuolissa, pyörittele nilkkoja.
  • Seistessäsi pihamaalla kesän vihreyttä ihastellen, nouse varpaillesi 10 kertaa.
  • Venyttele, huolla kehoa. Pyörittele käsiä, venytä lonkankoukistajaa ja tee toisinaan kokonaisvaltaisia venyttelyjä esimerkiksi rannalla, ennen pulahdusta raikkaaseen veteen.
  • Liiku luonnossa, nauti kesästä. Muista juoda vettä.

Sanotaan, että vähemmän on joskus enemmän, ja liikunnan suhteen sanonta sopii hyvin kesäaikaan.

Mikäli treenivinkit eivät ohjaudu toteutukseen, ei itseään tarvitse soimata. On hyvä muistaa, että kunto ei romahda hetkessä. Muutaman viikon täyslepokaan ei ole katastrofi. Kunto on siinä mielessä mukava asia, että siihen pystyy aina vaikuttamaan omalla tekemisellään. Jos kunto laskee kesän aikana, niin syksyllä rutiineihin lisätyt liikuntamuodot nostavat kunnon kyllä takaisin.
Nautitaan lomalla aikatauluttamattomista päivistä.

Hyvää lomaa, toivottaa MEDI Connection –tiimi.