fbpx

Hyvinvointi hoitajan työssä

hoitaja työhyvinvointi

Hoitajan työ sisältää monipuolista ja monialaista vuorovaikutusta terveydenhuollon ytimessä. Se vaatii sekä henkisesti että fyysisesti hyvää kuntoa sairaanhoitajilta ja lähihoitajilta. Kun puhutaan työssäjaksamisesta, olisi jokaisen hyvä pohtia, mitä työhyvinvointi tarkoittaa ja mitkä seikat vaikuttavat työssä jaksamiseen. Mitkä ovat niitä asioita, joihin toivoisi parannusta? Näiden vinkkien avulla jokainen voi pyrkiä vaikuttamaan omaan työssäjaksamiseen.

Miten määrittelet oman arkesi ja rutiinisi hoitotyössä?

Ihmiset ovat erilaisia, ja omien rutiinien ja tarpeiden ymmärtäminen on tärkeää. Vaihtelevassa ja laaja-alaisessa työssä olisi hyvä osata pysähtyä ja pohtia, mistä oma hyvä olo muodostuu.

Mistä kartoitus on hyvä aloittaa?

Jos stressi korostuu kartoituksessa, jatka pohtimalla mitkä asiat aiheuttavat stressiä ja miten näitä asioita voisi ehkäistä. Joskus stressin ehkäisylle on yksinkertainen lääke: aikataulutus. Organisoi ja aikatauluta sekä pyydä tarvittaessa apua. Tämän jälkeen ota käyttöön kalenteri, johon merkkaat asioiden deadlinet. Merkitse kalenteriin myös oma liikunta, ettei se jää muiden asioiden varjoon. Toisinaan stressi ja henkinen kuormittavuus aiheuttaa väsymystä, joka heijastuu helposti siihen, että arjen liikunta vähenee tai häviää.

Hoitaja, muista liikkua, koska sinä olet tärkein työvälineesi!

Hoitajan työssä, kuten monessa muussakin työssä, fyysinen olo heijastuu psyykkiseen hyvinvointiin. Liikunta tukee hyvää oloa, ja sen aloittamisen suhteen on hyvä asettaa tavoitteita. Niiden ei tarvitse olla suuria, koska liikunnassa vähän on usein enemmän.

Pienillä asioilla isoja muutoksia:

Aloita pienellä! Viiden minuutin lihaskuntoharjoittelu on jo paljon enemmän kuin ei harjoittelua lainkaan.

Hyötyliikunta esimerkiksi kävely työmatkalla tai haravointi vapaa-ajalla. Laske, paljonko enemmän viikossa tai kuukaudessa tulee liikuntaa, jos kävelet reippaasti työmatkasi. Aseta kuukausitavoite: esimerkiksi viisi minuuttia päivässä on 25 minuuttia viikossa ja noin kaksi tuntia kuukaudessa.

Ravitsemus ja säännöllinen ruokarytmi ovat tärkeitä. Verensokeri pysyy tasaisena, jolloin jaksat liikkua paremmin ja kehosi palautuu paremmin. Muista päivän mittaan myös nesteytys eli veden juonti.

Rentoutuminen uusin keinoin. Mitäpä jos rentoudut seuraavan kerran kävelylenkillä luonnon ääressä tai kokeilet rohkeasti uutta lajia?

Tee tavoitteita sekä kerro ne ääneen ja kannusta mukaan muitakin kuten vaikka työkavereita.

Uni ja unen laatu auttavat kehoa ja mieltä palautumaan. Älypuhelimien käyttöä kannattaa vähentää etenkin illalla.

Taukojumppa työssä ja kotijumppa.

Personal trainerin vinkit helppoon koti- ja taukoliikuntaan

Kotijumppa

Liikunnan pitäisi aina olla monipuolista, kehon tulisi saada erilaisia ärsykkeitä, jotta sen toimintakyky pysyy monipuolisena ja hyvänä. Lihaskuntoharjoitteet, kuten tämäkin jumppa, auttavat kehittämään lihaskuntoa, joka auttaa hoitajan fyysisessä työssä. Hyvä lihaskunto lisää kehon kestävyyttä, vahvistaa toimintakykyä ja parhaimmillaan vähentää erilaisia jumeja ja kiputiloja.

Tee jokaista liikettä 30 s ajan. Kierros syntyy, kun olet tehnyt kaikki 4 liikettä. Tämän jälkeen pidä tauko, ja toista uudestaan kierros. Tee 3 kierrosta. Tähän lihaskuntoharjoitteeseen sinulla menee noin 6 minuuttia + tauot, joten pienellä satsauksella voi tehdä paljon!

  1. Vatsalihasliike: asetu selin lattialle, vie kädet korvien taakse ja nosta ylävartaloa “vatsarutistukseen”.
  2. Kyykky: asetu lantionlevyiseen haara-asentoon. Laskeudu selkä suorassa kyykkyasentoon. Katse eteen, ja huomioi, että polvet ovat varpaiden suuntaisesti.
  3. Punnerrus: asetu lattialle kädet ja polvet maassa (miesten punnerrus on haastavampi, polvet eivät tällöin osu maahan). Laske rintakehää kohti lattiaa. Tiukka tuki kesivartalossa.
  4. Selkälihasliike: asetu lattialle vatsalleen. Laita kädet niskan taa ja kohota ylävartaloa ylös.

Taukoliikunta

Jos työskentelet koneen ääressä tai istut paljon, olisi suositeltavaa nousta ylös vähintään puolen tunnin välein ja venyttää etureittä sekä lonkankoukistajia. Taukojumppa kerran päivässä on erittäin tehokas ja helposti tehtävissä näillä ohjeilla.

  1. Pyöritä rauhallisesti käsiä ympäri. Molemmat kädet 10 kertaa. Pyöritä myös ranteita.
  2. Pyöritä nilkkoja. Molemmat jalat 10 kertaa.
  3. Nosta olkapäitä jännitykseen, kohti korvia, ja laske rennoksi. Toista 10 kertaa.
  4. Pyöritä olkapäitä 5 kertaa eteen, 5 kertaa taakse.
  5. Nosta kädet ylös ja taivuta ne kohti lattiaa. Nosta selkä pyöreänä ylös.
  6. Keskity istuma-asennossa hyvään ryhtiin. Selkä suorana, hartiat rentoina. Tee väliin liikettä lapoihin (esim. soutuliike).

Kokeile rohkeasti näitä helppoja vinkkejä joilla parantaa työhyvinvointiasi!

Blogipostauksen kirjoittaja on Terhi ja häneen voit tutustua paremmin täältä. Ota yhteyttä jos olet kiinnostunut kuulemaan uusista työmahdollisuuksista kauttamme.

Lue myös aiempi postauksemme liittyen keikkatyön hallittavuuteen